Menu Luk

Vi har valgt at bruge Galloway til at naturpleje vores områder. Galloway er fantastisk kvæg til afgræsning af naturarealer på en skånsom måde. De er meget nysgerrige og publikumsvenlige – det betyder meget på offentlige arealer – de må gå ude året rundt uden tag, hvor der er naturligt læ.

Racen er hårdfør, fordi den har dobbelt hårlag, der beskytter mod kulde og regn, og om sommeren mod insekter. De er robuste og kan lave kvalitetskød på arealer, hvor andre racer ikke kan leve med bl.a. våd bund og stor forekomst af tagrør og siv.

Et par regler…

I foråretsmånederne bliver der udsat Galloway kalve ved Gentofte Sø og i Ermelunden. Det er fredelige og venlige dyr, og du må godt gå ind til dem. Men husk:

  • Dyrene skal ikke fodres. Hele formålet med græsningen, at de skal spise planter fra mosen. Fodring med hele stykker frugt kan sætte sig fast og i uheldige tilfælde forårsage deres død.
  • Det er store og tunge dyr, og hvis de bliver skræmte, kan de vende sig pludseligt, dreje hovedet eller lignende. Så lad vær med at gå ind i folden med små børn. 
  • Du må ikke tage løse hunde med ind i indhegningen. Generelt er løse hunde forbudt i hele området ved Gentofte Sø og Brobæk mose
  • Hvis du går ind i indhegningen og kvæget kommer hen til dig, så er det nok fordi de er nysgerrige eller håber på en godbid – ikke fordi de vil angribe.
  • Du må naturligvis ikke jage dyrene rundt – hvis de vil være i fred, så respekter det.
  • Husk, kvæg er vilde dyr og skal respekteres. Ophold i foldene er på eget ansvar.

Kvæg er sociale dyr

Kvæg er sociale og nysgerrige dyr og kan gøre håndtamme, hvis man fodrer dem regelmæssigt med godbidder som f.eks. brød. Kvæg er flokdyr og de står oftest i nærheden af hinanden. Kalvene er legesyge teenagere, der gerne vil prøve lidt her i livet samtidig med at de skal finde deres plads i gruppen. Derfor kan deres lege virke noget voldsomme. Det meste kvæg synes, det er dejligt at blive kløet på steder, hvor de ikke selv kan komme til. Dog skal man holde sig fra at tage fat i deres horn. Selvom kvæget er blevet hånd-tamme, skal man stadig omgås dem med forsigtighed, da det er tunge dyr.

Kvæg er flokdyr og der vil typisk være en der bestemmer – typisk den ældste, som også er den største.

Robuste og nøjsomme dyr

Kødkvæg er generelt ret robuste og nøjsomme dyr. Kvæg kan tåle våd bund og i sommerhalvåret kan alle kvæg gå ude hele døgnet uden behov for særligt læ. De har dog brug for tørre områder, hvor de kan hvile sig. I perioder med megen regn vil der i kvægfolde være arealer, som bliver optrampede med mudder, hvilket ikke er skadeligt for kvæget. En mudret pels påvirker ligeledes ikke kvægets sundhedstilstand, hvis den ellers har god trivsel.

Læs evt. mere på Gallowayforeningen.